Blog

Gentle trainen: Wat is het en waarom?

19 mei 2024

Honden leren op allerlei manieren; ze leren uit zichzelf verbanden te leggen tussen twee of meer dingen en dat dit iets voor ze betekent. En wij leren ze een heleboel. Een van de eerste dingen die wij een pup leren is om te gaan zitten als we dat vragen. En de manier waarop we dat doen kan flink verschillen: we maken een lokbeweging waardoor de pup gaat zitten en we belonen met iets leuks of lekkers, een ander drukt op de kont van de hond zodat hij gaat zitten, weer een ander pakt de hond bij de halsband of riem en houdt deze wat omhoog zodat de hond gaat zitten en zo zijn er heel veel (vaak oude) methodes om iets aan te leren.


Bij Gentle with Dogs leer jij hoe jij jouw hond op een vriendelijke manier iets kunt leren. Ze spreken geen mensentaal, dus zullen we eerst moeten uitleggen wat we bedoelen. Een oefening zoals zit leren we aan door op de juiste manier iets lekkers voor de hondenneus te houden tot de billen de grond raken, dit te herhalen en te oefenen en telkens te belonen als de hond gaat zitten. Op de lange termijn bereiken we daarmee dat de hond graag wilt gaan zitten als je dat vraagt. 


Methodes zoals op de kont drukken of de halsband/ riem wat omhoog houden, zorgen er ook voor dat een hond leert zitten. Maar niet omdat de hond heeft geleerd dat het leuk is, maar omdat hij iets vervelends wil voorkomen zoals die druk op zijn kont en het omhooghouden van de riem of halsband.

In de basis leert een hond sneller als het leuk is om iets te doen, als het hem iets oplevert en als het fijn is om samen met jou te werken. Dat is goed voor zijn zelfvertrouwen, jullie onderlinge band en voorkomt veel probleemgedrag.

Want kijk maar eens naar de andere kant: als je hond leert en doet wat je vraagt omdat hij anders ongemak ervaart, dan is het helemaal niet leuk om te leren. Het kan grote gevolgen hebben voor jullie onderlinge band. En het risico is groot dat het je hond onzeker maakt, waardoor hij angst en/ of agressie kan ontwikkelen.


Stel nou dat jij je hond wilt leren om niet te trekken aan de lijn. Ook hier zijn veel verschillende manieren voor en in bijna iedere dierenwinkel kun je anti-trektuigen, halti’s, trainings- en jachtlijnen en slipkettingen kopen die ervoor moeten zorgen dat je hond minder trekt, soms zien ze er ook nog supergaaf uit. Met alle beste bedoelingen denk je een oplossing te hebben gevonden. Wat alleen nergens op een verpakking staat is dat deze ‘hulpmiddelen’ je hond ongemak geven en daardoor minder gaat trekken. En wat er ook niet bij staat… doordat hij ongemak en vaak zelfs pijn ervaart als hij trekt, kan het zomaar zijn dat hij zelf een verband gaat leggen tussen dat ongemak en die pijn en wat hij tijdens jullie wandeling tegenkomt. Voor je het weet heb je een hond die blaft en zelfs met je aangekochte ‘hulpmiddelen’ aan de lijn trekt als hij andere honden, fietsers, auto’s ziet. Er zijn dan ook veel betere manieren om je hond te leren om met een ontspannen lijn met je mee te wandelen. 


En eigenlijk is voor alles wat je je hond wilt leren een vriendelijke manier te bedenken. Het gaat erom dat we een hond goed uitleggen wat we bedoelen, dat we het herhalen en oefenen, dat we een hond enthousiasmeren en motiveren, dat we geduld hebben en realiseren dat het tijd kost om dingen te leren en dat we oog hebben voor de emotie achter het gedrag.

Honden zijn wat dat betreft mensen; alles wat we leren kost tijd en hoe vaker we iets herhalen en oefenen, hoe beter we erin worden. En weet je nog die leraar vroeger op school die geen geduld had? Hoe zenuwachtig dat je  maakte? En dat je met lood in je schoenen zijn lessen volgde? En dat je daardoor de lesstof niet leuk vond en misschien zelfs wel slechte cijfers haalde? Dat het je onzeker, verdrietig en/of boos maakte? Het maakte leren niet makkelijker in ieder geval en het gaf je zeker geen fijn gevoel.


Om die reden is het niet alleen op de korte termijn, maar zeker voor de lange termijn belangrijk dat je je hond gentle traint: Dat je hond naar je luistert omdat hij dat graag wil. Dat hij het leuk vindt om nieuwe dingen te leren en met je samenwerken. Zodat jullie elkaar begrijpen, elkaar vertrouwen en plezier hebben samen. Want als je iets niet wilt dan is het dat je hond zich tijdens of door het trainen rot voelt en er onbedoeld probleemgedrag ontstaat.