Blog

Honden en 'Koetsjie Koetsjie'

21 maart 2024

Als je dit leest, dan weet je al dat ik honden en hun gedrag reuze interessant vind. Nieuwsgierig en leergierig als ik ben, wil ik graag het hoe en waarom van alles weten. En daarvoor duik ik graag met mijn neus in de boeken.

 

Deze week kwam ik in een boek* iets tegen wat bleef hangen. Een fantastisch boek van 232 pagina’s dat ik zeker weten nog een keer ga lezen. En van al die pagina’s is er 1 zin uit een interview met Kim Brophey (Amerikaanse ethologe en hondengedragsdeskundige en -trainer) in het bijzonder die me raakte:

 

‘Talk to your dog as if you were raising a child’

Praat tegen je hond alsof je een kind opvoedt. Verder zegt Kim Brophey in dit interview dat als je tegen je hond praat zoals tegen een kind, dat dit je gezichtsuitdrukking, je lichaamstaal en je gebaren beïnvloed en daarmee ook het vertrouwen van jouw hond in jou en hoe hij jou ervaart.

 

Dat laat me denken aan de bevindingen in een onderzoek* van afgelopen zomer naar wat het effect is van tegen je hond praten zoals je ook tegen een baby praat. Het bekende ‘koetsjie koetsjie’- stemmetje tegen baby’s waarbij je een hogere stem opzet, zangerig spreekt, korte zinnetjes gebruikt en woorden veel herhaalt. Dat doen we niet zomaar; instinctief voelen we en zien we dat baby’s hierop reageren. En ons gevoel klopt want resultaten van scans geven aan dat inderdaad in het brein van baby’s bepaalde delen actief zijn als we ons ‘koetsje koetsjie’-stemmetje gebruiken.

 

Maar hoe zit het dan met honden? Reageert het hondenbrein ook op ‘koetsjie-koetsjie’-stemmetjes?

Ja. Bij honden zijn dan dezelfde delen in de hersenen actief als bij baby’s.

 

Doordat vrouwen van nature een hogere stem hebben dan mannen, luistert een hond vaak beter naar de vrouwelijk eigenaar en heeft de hond meer aandacht tijdens training. Dus mannen; als je de aandacht van je hond wil: zet eens een hoger stemmetje op. Het brein van je hond is zo geprogrammeerd dat ie daar op reageert zonder erover te hoeven nadenken.

 

Maar behalve de toon, is het ook heel belangrijk dat je tegen je hond spreekt. Een hond is een sociaal wezen en heeft behoefte aan voorspelbaarheid. Ze zijn dan ook een kei in het leggen van verbanden die iets voorspellen. Wie herkent dat je hond weet wanneer je van de bank opstaat om naar het toilet gaan of dat je opstaat van de bank om met hem te gaan wandelen? Of dat je hond al een uur van tevoren weet dat er bezoek komt? Of dat een gezinslid bijna thuis komt? En zo zijn er nog heel veel voorbeelden te bedenken.

 

En los van alle wetenschappelijke resultaten is het ook gewoon hartstikke gezellig om gentle tegen je hond te praten.

 

Bronvermelding:

*  Annie Phenix, Positive Training for agressive and reactive dogs, 2023

* Stanley Coren, www.Psychologytoday.com, Why dogs listen more closely to female voices, 25 augustus 2023